Skip to main content

Tips Memulakan Perniagaan Berkesan



Perniagaan atau makan gaji, mana lebih baik ? Sudah tentulah berniaga. Zaman sekarang ramai orang berniaga secara online untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat. Sejak kemunculan media sosial ramai berjinak-jinak dalam perniagaan. Tak kisah samada jual produk sendiri atau menjual secara dropship.

Kalau pistol tak ada peluru macammana nak meletup, begitu juga perniagaan kalau tak ada media macamana nak meletop. Zaman dah berubah, dahulu kita kekedai membeli barang kalau tiada kita kena order dari kedai dan tunggu berminggu untuk stok sampai.

Tapi zaman sekarang orang nak cari barang mereka hanya perlu GOOGLE sahaja atau search di mana-mana media sosial. 99% pasti akan jumpa barang yang dicari dan membuat tempahan secara online daripada penjual.

KENAPA KITA BERNIAGA ?

Ada beberapa faktor samada mewarisi perniagaan orang tua, memang berminat dalam perniagaan dan yang paling banyak adalah untuk menampung KOS SARA HIDUP YANG MENINGKAT. Anda dipihak yang mana?

Sebab itu kita dapat lihat ramai peniaga online datang dari kalangan penduduk bandar kerana KOS SARA HIDUP yang tinggi di bandar disamping kemudahan mendapat bekalan niaga. Kesan dia ada yang berjaya jadi JUTAWAN dan ADA PERNIAGAAN SENDIRI.

RISIKO BERNIAGA ?

Setiap perniagaan memang sentiasa akan ada risiko tidak kira apa jua perniagaan. Kita perlu siap sedia untuk menghadapinya. Kalau modal ribu-ribu pasti risikonya ribu-ribu, kalau ratus-ratus pasti risikonya ratus-ratus.

ILMU BERNIAGA

Jadi bagi yang tiada ilmu berniaga anda belajar lah dahulu tentang selok belok perniagaan yang anda ingin pasarkan. Bila jual satu produk, anda buat sampai habis JANGAN BUAT SEPARUH JALAN.
Kenapa? sebab dalam tempoh tersebut pembeli masih lagi baru mengenal anda, esok nak membeli lagi anda dah tak jual ( DAH RUGI SORANG PEMBELI). Anda jual benda lain dan cari pembeli baru sedangkan pembeli lama anda mahukan barang lama anda (RUGI MASA UNTUK KUKUHKAN BALIK PERNIAGAAN BARU). Jadi bagus anda fokus pada satu perniagaan dahulu, dah dapat regular custemer dan dah stabil baru anda tambah lagi produk lain pasaran baru untuk dijual.

Gunakan ilmu yang anda pelajari dari perniagaan pertama untuk tambah perniagaan.

KEWANGAN JUAL BELI

Duit niaga anda adalah salah satu PERKARA PENTING dalam perniagaan. Amalkan benda ni:

1. MESTI REKOD KELUAR MASUK WANG ( DEBIT & KREDIT )
2. WANG ANDA WANG NIAGA, WANG NIAGA WANG NIAGA.

Setakat ini saya amalkan 2 benda ni Alhamdulillah saya nampak hasilnya. Baru duit niaga anda melekat dalam akaun. Kesan dia anda boleh membuat pusingan modal untuk tambahan stok baru.

Kalau RM10.00 wang niaga anda tak mampu urus, jangan temberang la anda boleh urus wang niaga ribuan ringgit. Sebab kenapa ? sebab saya dulu macam itu tak tahu ilmu. Dapat duit saya hanya fikir untuk perbelanjaan harian. Dapat duit untung je saya belanjakan, akhirnya cukup bulan saya tak tahu kemana duit niaga saya pergi.

Saya pergi kedai buku beli buku LEJAR dan start hari tu setiap sen perniagaan saya rekod. Jadi saya nampak duit saya masuk dan saya BERINGAT-INGAT untuk keluarkan.. Saya buat kira-kira untuk keluarkan wang niaga. Saya pastikan jumlah yang PERLU dikeluarkan. Hasilnya saya ada simpanan lagi dalam AKAUN NIAGA SAYA.

Teknik ini amat berkesan untuk DUIT NIAGA ANDA MELEKAT DALAM BANK. Bila dah start 4 angka kekal dalam bank maknanya aliran perniagaan anda semakin baik daripada sebelum ni hanya tinggal 2 angka je.

BOM!!! PERNIAGAAN ANDA

Bila dan capai 4 angka simpanan niaga anda baru anda fikir macammana nak BOM!!! perniagaan anda. Cari sesuati idea yang dapat BOM!!! perniagaan kerana anda sudah ada modal 4 angka dalam simpanan niaga. Dapat saje idea anda BOM!!! terus perniagaan anda. Bila anda dapat ilmu BOM!!! ni pasti.. 4 angka akan bertambah menjadi 5 angka dalam bank.

STABILKAN PERNIAGAAN ANDA

Mungkin fasa ni anda dah stabil dengan income 5 angka sebulan. Waktu ini anda perlu berhati-hati jangan memandang keatas je, perlu ingat tempat anda jatuh. Sebab langit tak selalunya cerah. Bila anda dah stabil perlu ingat satu je.. Jangan abaikan TUHAN, IBU BAPA , KELUARGA, ANAK YATIM, FAKIR MISKIN. Ringankan tangan untuk bersedekah. Kerana bila rezeki berkat, bermacam lagi rezeki akan datang pada kita.

Dua orang sahabat memancing dalam kolam yang sama terdapat banyak ikan, pancing yang sama jenis, menggunakan umpan yang sama jenis, teknik yang sama. Tapi pancing si B asyik naik ikan tapi pancing si A seekor ikan pun tak makan.

Kenapa pancing si A tak dapat ikan, pancing si B je dapat ikan padahal mereka menggunakan teknik yang sama. Bab ni anda kena istiqomah pada diri sendiri. Kenapa ikan ( rezeki ) datang pada si B dan tidak si A. Anda fikirkan sendiri.

SEDIKIT TIPS MEMULAKAN PERNIAGAAN ONLINE

1. Lakukan sesuatu kerja ( perniagaan ) dari mula sampai habis.
2. Rekod keluar masuk aliran wang niaga ( Beli buku lejar ).
3. Cari pelanggan yang tepat ( cth : jual nombor plate kepada pemilik kenderaan, jangan jual kepada penunggang basikal)
4. Target marketing di group-group berkaitan produk ( Lelaki @ Wanita @ Hobi @ Kerja )
5. Melimitkan kegunaan wang niaga ( perlu displin )
6. Sedekah dan jaga hubungan dengan tuhan , ibu bapa, isteri/suami, anak yatim, fakir miskin.
7. Gunakan pengiklanan seperti FB ads jika perlu.
8. Simpan rekod pelanggan ( save dalam telefon ) dan kena mesra dengan pelanggan yang bermacam karenah.
9. Buat index % keuntungan mingguan atau bulanan ( anda akan nampak naik turun perniagaan anda ).

Terima kasih kerana sudi membaca sedikit tips dari saya, Insyaallah jika anda praktikalkan apa yang saya tulis diatas dalam masa 24 jam anda akan terima respon baik dari pembeli dan berterusan. Jika berminat untuk menjadi ejen dropship nombor plate boleh hubungi saya di whatsapp 013-3967167.

BAGAIMANA NAK DAPAT RM2250 SEBULAN JUAL NOMBOR PLATE ?

1 KEPING KEUNTUNGAN RM15
1 HARI JUALAN 5 KEPING X RM15 = RM75
1 HARI RM75 X 30 HARI SEBULAN = RM2250 SEBULAN KEUNTUNGAN JUAL PLATE

Target pembeli adalah pemilik kenderaan. Tahukah anda jumlah kenderaan berdaftar di Malaysia adalah 14,816,407 JUTA dan dijangka akan meningkat.

Popular posts from this blog

Apa Itu Coverset HLY dan HLD

PERSAMAAN & PERBEZAAN  Coverset HLY dan HLD Ori Motor, Ori Kilang, dan Ori Kedai.


Ramai yang tertanya-tanya apa perbezaan antara coverset HLY dengan HLD. Saya akan cuba menerangkan secara detail tentang perkara ini. Penerangan ini agak panjang dan akan disertakan dengan beberapa contoh dari dunia kereta.

HLY adalah singkatan bagi "Hong Leong Yamaha", HLD pula adalah "HonLiD". Terdapat juga beberpa jenama lain yang membuat coverset seperti M-Seki, Nakasone, dan Imasen.

Apa yang membuatkan semua coverset tu sama ialah kat kotak tulis "MADE IN MALAYSIA". Persamaan lain yang mungkin kita tak nampak sangat ialah material membuat coverset iaitu ABS. ABS ialah Acrylonitrile-Butadiene-Styrene iaitu sejenis polimer bersifat termoplastik. Antara barang lain yang dibuat menggunakan ABS ialah cover side mirror kereta, jejari yang terdapat di piano yang bewarna hitam dan putih, dan permainan LEGO yang terdapat pelbagai warna.

Apa yang cuba saya tekankan di sini r…

DESIGN KERETA NOMBOR

DESIGN HURUF DI ATAS UNTUK KERETA SAHAJA
UNTUK HARGA SILA RUJUK SINI => HARGA
UNTUK PERMUDAHKAN TEMPAHAN SILA BERIKAN SAYA CONTOH GAMBAR DAN BERIKAN SAMADA ANDA MAHU JENIS KRISTAL / TANAM / BESI.
SEGALA URUSAN MELALUI WHATSAPPBAGI MEMUDAHKAN URUSAN RUJUKAN GAMBAR SAMPEL YANG ANDA MAHUKAN.
UKURAN PAPANKAMI AKAN MENGIKUT UKURAN PLATE HOLDER SAMADA PANJANG/PETAK DAN SEKIRANYA ANDA ADA UKURAN SENDIRI SILA BERIKAN UKURAN TERSEBUT KEPADA SAYA. UKURAN HENDAKLAH DALAM BENTUK SEGIEMPATSAHAJA.
SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI 013-3967167




Senarai Harga

SENARAI HARGA BAGI SEMENANJUNG DAN SABAH SARAWAK (TERMASUK POSTAGE)

PLATE MOTOR :
NO BELAKANG BIASA BESI KETUK  RM35sm / RM40ss NO BELAKANG WARNA (2+ WARNA) RM40sm / RM45ss NO BELAKANG PANTUL CAHAYA RM40sm /RM45ss NO KRISTAL BELAKANG RM35sm / RM40ss NO 1 SET DEPAN TROJAN RM70sm / RM80ss NO 1 SET DEPAN PANJANG RM60sm / RM70ss +TAMBAH NO STIKER DEPAN 1 SET (2 PCS) RM10 
PLATE KERETA :
NO 1 SET MALAYSIA RM120sm/RM130ss NO 1 SET EURO RM140sm/ RM150ss NO 1 SET SINGAPORE RM140ss / RM150ss NO 1 SET KRISTAL RM120ss / RM130ss NO 1 SET PRINT GLASS@TANAM RM130sm / RM140ss +TAMBAH 1 SET PLATE HOLDER +RM30 (2 PCS) +TAMBAH 1 SET STIKER CARBON +RM30 (2 PCS)
PLATE LORI / TEKSI :
NO 1 SET RM80sm / RM90ss
CUSTOM PLATE @ PAPAN NAMA :

1-12 HURUF RM110sm / RM120ss